Zamieszczone przez Sewerwa
Zbyt wysokie zawias po wymianie sprężyn,problem z amorami
Zwiń
X
-
Zbyt wysokie zawias po wymianie sprężyn,problem z amorami
Witam, prześledziłem forum i nie znalazłem odp na moje pytanie. Wszyscy albo obniżają albo podwyższają zawias z przodu.
Miesiąc temu zmieniałem sprężyny z przodu, łożyska, poduszkę i amora czyli cały mcperson na nowy. Kupiłem wszystkie części i zrobiłem sam wymianę. Przymierzałem nową sprężynę do starej na oko była wyższa o 2, 3 cm. Auto poszło do góry.... według mnie za bardzo, na chopkach kończy się amor i wyrywa koło do góry. Wróciłem do sklepu żeby po naklejce z pudełka sprawdzili czy dobre sprężyny mi dali, mówią że tak. Ato twarde, źle jeździ, źle się trzyma na zakrętach. Oglądałem aukcje i zauważyłem że są sprężyny wyższe chyba o pół zwoja.
Moje auto to 90 km tdi z 99 roku Hb. Amorki kupiłem :http://allegro.pl/amortyzatory-skoda...116063248.html
a sprężyny : item no 804704 oem no sp2094 meas: 38*29*15 cm
Jest napisane że do wszystkich rodzai silnikowych
Czy ktoś spotkał się kiedyś z czymś takim lub słyszał coś podobnego ??? proszę o poradę
-
-
Koncem roku do ALH wkladalem amortyzatory BNE-6863 + VNE-4574 polaczone ze sprezynami KYB RC1703 + RH5537 oraz dodatkowo na przod tulejki podwyzszajace o 1cm. To razem z nowymi poduszkami i lozyskami oraz odbojami i oslonami przod.
Auto jeździ sztywno, ale sprężyście.
Pewne jest jedno, auto nie ryje zderzakiem, nie buja sie jak stara lajba na drodze i zaczelo sie to jakos prowadzic, co po przeskoku z wyrypanego starego zawieszenia fabrycznego moze byc szokiem w takiej O1
Zamieszczone przez uteki auto stoi jak scout. Oryginale sprężyny już czekają na montaż.
Komentarz
-
-
No właśnie nie wiem, a amorków nie zmieniałeś tutaj ? są z serii ? Właśnie mi tak "stoi" :P tylko się nie za bardzo da jeździć, jutro postaram się zdjęcia dołączyć. hmmm a mogło by być tak że te sprężyny są od 4x4 ?
(błąd pakowania czy sprzedaży, opisu moze), wtedy i amory idą z dłuższym skokiem i wszystko jest ok. A mi jak pisałem na chopkach wyciąga amortyzatory do końca i na górze miska wali w kielich, a jeździ się na ich maksymalnych wyciągnięciu chyba
Komentarz
-
-
Jest wysoko... za wysoko. Po wymianie sprężyn, moja skoda poszła do góry o ok 2-3 cm i nareszcie stoi równo, bo prędzej przód był niższy. Ile cm masz od ziemi do dolnej części (w najwyższym miejscu) nadkola? I w/g mnie, nie ma czegoś takiego jak sprężyny do wszystkich modeli. 1.9TDI jest spooooro cięższy od najmniejszych benzyniaków. Z tego co pamiętam słabe benzyny miały jeden typ sprężyny, a benzyniak 1.8 i wszystkie diesle drugi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez FishPLI w/g mnie, nie ma czegoś takiego jak sprężyny do wszystkich modeli. 1.9TDI jest spooooro cięższy od najmniejszych benzyniaków. Z tego co pamiętam słabe benzyny miały jeden typ sprężyny, a benzyniak 1.8 i wszystkie diesle drugi.
Amory są założone nowe, ale identyczne jak poprzednie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robregChyba na hopkach... Hop, nie chlop...
Slownik jezyka polskiego czeka, wzywa z daleka...
Przed pomiarem ponaginałem auto trochę żeby bardziej realny pomiar wyszedł. U mnie wygląda to tak przód: 70 cm tył: pusty ok. 66 cm
Mam odwróconą kozę :shock: a jak to się nazywa to nie wiem.
Wydaje mi się że wysokość sprężyn nie ma znaczenia co do jakiego silnika idą oprócz (4x4 i wersji sport), różnią się tylko twardością czyż nie tak ??
poniżej zdjęcia przesyłam, kiepska jakość bo kiepskim telefonem
Co sądzicie złe sprężyny mi sprzedali ?? (przód robiony mc temu a tył tydzień temu) i jest dramat. Kolego a Tobie ile wyszło ???
Komentarz
-
-
billy66, wysokosc zawiasu mierzy sie od osi (srodek kolpaka) do rantu blotnika. Na oko masz 40-41cm, ja tez tyle mam i jest OK.
Sugeruje zmienic tez springi na tyle, tyl sie podniesie a tym samym przod troszke obnizy. A poza tym nie ma to jak cala nowa zawiechaSprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
-
Zobaczysz, że niedługo samo osiądzie.Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx
Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401
Komentarz
-
-
sorrki, (no tak profil opony itp.) :lol: springi tylne zmienione tydzień temu ! jedna była pęknięta tzn nie było jej kawałek :lol: a amorki w listopadzie wym. Z pomiarów wychodzi mi że przód stoi wyżej niż tył a to chyba nie bardzo hehe. Przód Kolego nówka ! miesiąc temu mcperson a w listopadzie całe nowe wahacze poszły :lol:
Czyli jeśli wymiary się zgadzają z Twoimi to wychodziło by że amor jest z zbyt krótkim skokiem, ale nie tłumaczyło by że przód jest wyżejjutro jadę do hurtowni mają mi pokazać springi z diesla i benzyny oraz znajdę stare żeby mieć porównanie, jest opcja że do pudełka złe wsadzili ale to muszę wyciągnąć mc..... żeby numery sczytać
zobaczę co jutro będzie
[ Dodano: Sro 04 Mar, 15 21:48 ]
[quote="zsolpyw"]billy66, wysokosc zawiasu mierzy sie od osi (srodek kolpaka) do rantu blotnika. Na oko masz 40-41cm, ja tez tyle mam i jest OK.
zmierzyłem mam ok 44 cm :lol: Panowie już chyba wiem w czym pies pogrzebany, byłem w hurtowni pooglądałem różne springi, to co mam założone wyglądają jak do żuka hehe
jutro robię podmiankę, później śmigam na przegląd, porobię zdjęcia, mam 4 pary sprężyn
stare, te co założone, do diesla i dużych benzyn polskiej firmy i noname do 1.6 postaram się jutro wszystko opisać, Pozdrawiam
[ Dodano: Pią 06 Mar, 15 10:37 ]
Witam, autko zrobione, zaraz po wymianie sprężyn pojechałem na przegląd bo się kończył, przeszedł.
Okazało się że spręzyny które kupiłem, firma robi grubsze mają 13 mm i mają więcej zwoji, co za tym idzie mniejszą odległość między nimi i mniej się uginają a bardziej wypychają stąd te problemy. Kupiłem polskie sprężyny dają 5 lat gwarancji, są identyczne z tymi co były wcześniej, kosztowały po 75 zł a te pierwsze po 50 zł. Auto zachowuje się normalnie i da się nim jeździć jużWięc morał z tego że nawet w fabryce mogą się mylić i mieć złe formy więc bardzo trzeba uważać co się kupuje i porównywać !!!
Na marginesie dodam jak ktoś chce podwyższyć oct to chętnie sprzedam springi za 50 % ceny :P tylko te amory się nie nadają chyba do nich.
Oryginalna sprężyna jak i ta nowa mają grubość 12.4mm
Poniżej zrobiłem fotki dla porównania
I tak od lewej:
ta co była org w aucie.
ta z którą miałem problemy (50zł) (więcej zwoji).
nowa polska (75 zł).
nowa do benzyniaków 1.6 (42zł)
Mam jeszcze jedno pytanko , na tylniej belce sprężyna powinna mieć gumową podkładkę czy nie ??? ja mam tylko u góry sprężyny a u dołu nie.
Komentarz
-
Komentarz